Monday, December 14, 2009

perkauman??!!!

sejujurnya,ana bencikan perkauman..
kawan ana ada seorang yang beragama hindu tapi ana senang bersembang tentang ajaran islam yang ana anuti..
daripada ana sembang dengan kawan ana yang beragama islam sendiri kerana kawan-kawan yang sama agama dengan ana banyak yang hanya cakap pandai sahaja..
contohnya ada seorang member ni..da nak exam baru nak ingat tuhan..bile dengar dak tu bawak masuk skali hal agama dalam satu konversasi mereka,ana naik panas sebab dak 2 cakap "biar xsolat tapi jangan beli cd"
ade ke patut cakap camtu..
bukan nak berlagak pandai tapi pikir2 la..kata-kata kita leh watkan iman kita goyah dan silap2 boleh digelar munafik o fasik..
ilmu ana bukannya tinggi jika nak dibandingkan dengan orang lain tapi beringat sikit..kita ni manusia, hamba ALLAH, ALLAH sentiasa perhatikan kita dari tempat DIA memerintah seluruh alam ini..setiap perbuatan kita diperhatikan..
memang ana mengaku ana ni budak grunge+punk sebab ana mengamalkan prinsip hidup seorang dak punk..mungkin banyak yang baca blog ana ni xpercaya tapi itu la hakikatnya..mungkin xnampak dari luar tapi dalam hati sape tau...
kita xkan dapat selami hati seseorang...

berbalik pada isu perkauman tadi..
pe masalahnye sehinggakan ramai manusia menjadikan isu ni jadi isu utama dalam hidup...
ana tgk dlm masyarakat di tempat tinggal ana, cukup menyedihkan..
padahal kita dibawah satu rumpun yang sama n lahir dari sepasang suami isteri iaitu Nabi Adam A.S dan Hawa..
fikirlah wahai manusia..xkan sesama manusia nak bermusuh-musuhan..jika nak sembang kita saudara seislam, fikir sikit zaman rasulullah s.a.w dulu..
kalau rasulullah s.a.w fikirkan kaumnya shja, agama islam xkan berkembang ke seluruh dunia...agama islam akan duduk dalam tanah arab sahaja...fikir la sikit...

ada kawan bercerita tentang seorang budak india ni..ayatny camni.."xkan kita nak ikt c ***** tu A***? dia tu yahudi.. yahudi tetap yahudi.."
fahaman apa nih??orang zaman kuno?fikirlah..kalau nak menyebarkan ajaran agama islam,xkan ada pemikiran camtu..tujuan kita diturunkan ke dunia ni adalah untuk mengingati antara satu sama lain dan berdakwah..kita kena bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain...dan jangan kita jatuhkan orang lain sebab itu adalah sifat yang amat dikeji..bukan dari pihak ana untuk menentukan sama ada sesuatu perbuatan itu mendapat pahala ataupon x tetapi ana yakin dengan apa yang ana lakukan...

mungkin ada isu pekauman ni bangkit lagi...pape hal pon ana akan tetap menentang perkauman..

p/s: maaf andai terkasar bahasa..ni adalah pendapat ana...

No comments:

Post a Comment